Broodfok: Geld is belangrijker dan dierenwelzijn

Omdat het belangrijk is om iedereen bewust te maken van de praktijken die sommige bedrijven uitvoeren, plaatsen we hieronder een artikel van GAIA.

De meeste slechte kwekers kweken een groot aantal honden- en/of kattenrassen en/of importeren louter en alleen voor het geld. Dierenwelzijn is slechts van ondergeschikt belang. Staar je niet blind op het erkenningsnummer – waar veel broodfokkers graag mee zwaaien. Ook slechte kwekers hebben meestal een erkenningsnummer van de overheid. Laat u ook niet misleiden door het feit dat het zeer proper is en netjes is in de vertrekken waar u de honden/katten gaat bezichtigen

Elk jaar worden tienduizenden puppy’s door handelaars in kofferbakken en kisten naar België vervoerd om vervolgens te worden verkocht. Meestal komen ze terecht bij slechte broodfokkers die als enige doel hebben: de puppy zo snel mogelijk verkopen. Ze beweren dat de puppy ‘zorgvuldig gefokt’ werd en ‘in huis opgroeide’. De realiteit? Veel van deze jongere dieren zijn afkomstig uit Oost-Europese (Tsjechië, Slovakije,…) puppyfabrieken. Het verre transport van Oost-Europa naar België (vaak zonder enige pauze) put de jonge dieren – die al een heel lage weerstand hebben – uit waardoor besmettelijke ziektes de overhand krijgen. Vaak voorkomende risicovolle en zeer besmettelijke ziektes bij broodfokpuppy’s zijn parvovirose, kennelhoest en giardia.

Benieuwd of u te maken hebt met een broodfokker? Bij broodfokkers worden meer dan twee rassen aangeboden en zijn er non-stop pups en kittens te koop. U krijgt het moederdier vaak niet te zien en u krijgt het jonge dier onmiddellijk mee (er worden geen vragen gesteld over uw leefsituatie, …). U kan de volledige checklist hieronder downloaden.

Angstaanvallen en agressie

De pups die afkomstig zijn uit het broodfokcircuit krijgen in hun eerste levensweken niet de noodzakelijke socialisatie. Ze komen niet in aanraking met huiselijke omgevingen, vreemde geluiden (denk maar aan stofzuigers, mixers, …), vreemde mensen, kinderen en andere dieren. Door het ontbreken van die socialisatie treden soms gedragsproblemen op zoals agressie.

De moederhonden of ‘fokteven’ beginnen al op zeer jonge leeftijd met het werpen van pups. Ze worden beschouwd als kweekmachines en worden tijdens elke loopsheid bevrucht. Contact met mensen of andere dieren (met uitzondering van hun eigen pups) hebben ze niet. Geen baasje die met hen gaat wandelen of hen af en toe eens aait. Hun thuis? Een klein donker, smerig hok zonder mandje, zonder bewegingsvrijheid, zonder liefde.

GAIA trekt al jaren ten strijde tegen dergelijke wanpraktijken – denk maar aan de veroordeling van de broodfokker uit Kasterlee – maar zolang mensen puppy’s blijven kopen uit dergelijke puppyfabrieken, is het dweilen met de kraan open. Wij geven niet op!

Opgelicht door een broodfokker, en nu?

Als iemand wordt opgelicht door een autoverkoper schiet hij direct in actie. Maar in het geval van een malafide hondenhandelaar gebeurt er vaak niets. Toch zijn er wel degelijk dingen die u kunt ondernemen. Preventief: adopteer een asieldier, eerder dan ergens een puppy of kitten te kopen. Toch het slachtoffer van broodfok? Kent u iemand die toch ergens een te jonge en/of zieke puppy/kitten heeft gekocht? GAIA roept op om klacht in te dienen tegen de verkoper. Een leidraad:

Stuur een aangetekende brief naar de verkoper met vermelding van aankoopdatum, naam, ras, ware leeftijd en ziekte van je puppy of kitten/datum overlijden/… .

Stap naar de politie om een proces-verbaal te laten opstellen. Het is daarbij cruciaal dat u de status krijgt van benadeelde partij. Dit is geen kwestie voor het vredegerecht. U bent immers opgelicht want X heeft u een zieke hond/kat verkocht die ook nog eens jonger bleek te zijn dan wat vermeld staat in het paspoort. Dit is een zaak voor het strafrecht. Stel dat wij opnieuw een rechtszaak aanspannen, dan is het essentieel dat uw klacht op de juiste wijze door de politie geregistreerd werd dus met een proces verbaal met uw status als benadeelde partij. Een klacht die niet geregistreerd staat, bestaat immers niet. Je neemt alle documenten mee naar de politie: aangetekende brief/ geschreven communicatie, aankoopbewijs, garantiecertificaat, paspoort, vaccinatieboekje, bewijzen van alle dierenartskosten met duidelijke vermelding van de ziekte, … . Uw klacht wordt enkel genoteerd wanneer u een PV-nummer kreeg. Vraag dit PV-nummer net als een kopie van uw verhoor aan de politie. Het PV-nummer geeft u de mogelijkheid om bij het parket na te gaan welke stappen er reeds werden ondernomen naar aanleiding van uw klacht. Klopte de leeftijd van uw dier? Indien niet, heb je een geschreven bewijs van uw dierenarts welke de ware leeftijd was? Voeg dat document zeker ook toe aan de bewijslast en het proces verbaal.

U bezorgt ons een digitale kopie van het volledige dossier. Wij houden alles goed bij en bezorgen deze informatie aan onze advocaat. Wanneer het strafonderzoek is afgerond, wordt u opgeroepen door de Correctionele rechtbank om deel uit te maken van de strafzaak. U dient zich voor deze rechtbank burgerlijke partij te stellen. Enkel op deze manier kan u vergoed worden voor uw schade. Neem nogmaals alle relevante documenten mee.

Tot slot stuurt u best een e-mail naar dierenwelzijn@vlaanderen.be (als u Vlaanderen woont) of vult u een online contactformulier in als u in Brussel woont met als titel ‘Klacht tegen X. Ik dien een klacht in.’.

GAIA asbl. (z.d.). Broodfok: Sector zonder dierenliefde. GAIA. Geraadpleegd op 25 juli 2021, van https://www.gaia.be/nl/campagne/broodfok-sector-zonder-dierenliefde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.